Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Erdekspor Sportif Direktörü Can Cangök: Erdekspor, Erdek'in takımıdır, kişilerin değil!”

Erdekspor Sportif Direktörü Can Cangök:  Erdekspor, Erdek

Bugünkü konuğumuz, Balıkesirspor'un eski, yıldız futbolcularından, Erdekspor Sportif Direktörü Can Cangök. Kırmızı-beyazlı kulüpteki görevinin yanı sıra UEFA Pro Lisansı'na(Uluslararası takım çalıştırma lisansı) sahip, ülkemizdeki yaklaşık 300 kişi arasın

Söyleşi : Önder BALIKÇI
Bugünkü konuğumuz, Balıkesirspor’un eski, yıldız futbolcularından, Erdekspor Sportif Direktörü Can Cangök. Kırmızı-beyazlı kulüpteki görevinin yanı sıra UEFA Pro Lisansı’na(Uluslararası takım çalıştırma lisansı) sahip, ülkemizdeki yaklaşık 300 kişi arasında yer alan Cangök, aynı zamanda, 350 üyenin bulunduğu Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği’nin(TÜFAD) de başkanlığını yürütüyor. Cangök’ün bir diğer önemli görevi ise Türkiye Futbol Federasyonu’nun, “Gönüllü Maç ve Oyuncu İzleme Ekibi” içinde yer alması.
1960 yılında, Bandırma’da doğan, 3 yaşındayken ailesiyle birlikte Balıkesir’e taşınan Can Cangök ile söyleşimizi aşağıda sunuyoruz.
X X X
* Önce şuradan başlayalım. Sık sık Erdek ile yolunuz kesişiyor. Nedenini öğrenebilir miyiz?
- Öncelikle şunu belirteyim ki, Erdek’i seviyorum. Bana güvenenleri de kırmamak ve ilçenin sporuna katkı sağlamak adına görev almaktan mutluluk duyuyorum. Bu arada, bana güvenen kişilerin başında da Belediye Başkanımız Hüseyin Sarı geliyor. Ona da teşekkür ediyorum.
* Balıkesir’den kopuk olmanız, spor yaşamınızı nasıl etkiliyor?
- Tabii ki, o da ayrı bir konu. Bizler, Balıkesir’in sporuna yön verecek kişileriz, aslında. Bu konuda mütevazı davranmama gerek yok. Ne yazık ki, spora siyaset karışıyor. Balıkesir’de, bizim Erdek’te çalışmamıza nedense sıcak bakılmayınca, ister istemez bağlar kopuyor. Ama bundan kişisel olarak bir şikâyetim yok. Biz, spor adamıyız ve yalnızca sporun emrindeyiz, o kadar!
* Gelelim, Erdekspor’a…
- Bu yıl, lig maçlarına bizim de, Erdekspor Kulübü’nün de hazırlıksız girmek zorunda kaldığı bir gerçek. Kadromuz sıkıntılı. Aslında biz, sezon öncesinde kadromuzu, biraz da Bülent Çakmak isimli golcü santrafor üzerine kurmuştuk. Ancak bu futbolcunun takımla kimyası uyuşmayınca serbest bıraktık. Bu nedenle de gol sıkıntısı yaşıyoruz. 10 maçımızı da santrforsuz oynadık. Kulübün bütçesi yetersiz olduğundan, mütevazı bir kadro oluşturduk. Yedek oyuncu sıkıntımız da var.
* Şu ana dek aldığınız sonuçları değerlendirir misiniz?
- Bu takıma göre aldığımız puanlar normal. Ancak 3-4 maçımızda yaşadığımız çok önemli hakem hataları olmasa, 7-8 puan daha fazla toplayabilirdik. Örneğin, Erdek’te Soma Sotesspor, İzmir’de Atillaspor maçlarını kaybederken, öyle açık penaltılarımız verilmedi ki, inanılmaz!
* Yeni transfer düşünüyor musunuz?
- Öncelikle devre arasını bir bulalım. Tabii ki, 3-5 oyuncuya ihtiyacımız var. Bunları yönetim kuruluyla oturup, konuşacağız.
* Takımınızı, genel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Biz, genellikle ahlâklı bir takım kurmaya özen gösterdik. Futbolcularımızın, hakemle uğraşmayarak, iyi futbol oynamalarını istiyor ve onlara bunu öğütlüyoruz. Yer aldığımız Deplasmanlı Amatör Lig 8. Grup’ta, hakemle en az uğraşan bizim takımdır. İşin kolaycılığına kaçmadan, sorumluluk duygusu içinde, iyi futbol oynamaya çalışıyoruz. Futbolcularımıza da her zaman, “Hata yapabilirsiniz. Siz, sadece iyi futbol oynamaya çalışın” diyoruz. Antrenörümüz Mesut Dilsöz ile uyum içinde çalışıyoruz.
Erdek’teki katı siyaset, ne yazık ki, spora da bulaştı. Erdekspor, Hüseyin Sarı’nın değil, kişilerin değil, tüm Erdek’in kulübüdür. Bu nedenle herkesin, tüm Erdeklilerin, kulübe destek vermeleri gerekir. Ancak, bu desteğin verildiğini söylemek çok zor. Örneğin, uzun süredir Erdek’in sporuna elimden geldiğince katkı sağlamaya çalışıyorum. Bu nedenle de Erdek’te saygı ve değer görmek isterim. Ancak bu çarpık siyaset nedeniyle değerimin bilinip bilinmediğini soracak olursanız, “Yarı yarıya” derim.
* Eleştirilere kızıyor musunuz?
- Neden kızayım? Yapıcı eleştiriye çok açık bir kişiliğim var. Belediye ve kulüp başkanımız Hüseyin Sarı da aynı yapıda. Zaman zaman ona getirdiğim yapıcı eleştirilere bir gün olsun kızdığını görmedim. Burada asıl amacımız, Erdek’in sporuna, futboluna kalıcı bir şeyler bırakmak.
* Gelelim, Türk futbolunun genel durumuna…
- Futbolumuzun iyiye gitmediğini düşünüyorum. Çünkü, yıldız futbolcular yetişmiyor. Millî Takımlar için futbolcu izleme kurulundayım. Uzun süredir yetenekli genç göremiyorum. Zaten, bu koşullarda yetişmez de… İşte, yetenekli oyuncular yetiştirmeleri gereken spor akademilerinin durumları ortada. Onlara da siyaset bulaştı. Siyasiler, bu akademilerin de başına, kendi adamlarını getiriyorlar. Bu arada, az da olsa yetenekli ve gelişimlerini tamamlayan , 17-18 yaşlarındaki bazı gençler de heba olup gidiyor. Çünkü bu gençlere, 2. ve 3. Lig takımları, kadrolarında yer vermiyorlar. Onlar da, maç oynamadıkları için kaybolup gidiyorlar.
* Alt yapılara önem vermek gerekir, değil mi?
- Elbette. Erdekspor’da da alt yapı, yıllardır ihmal edilmiş. Sporu ve gençleri gerçekten seven Belediye Başkanı Hüseyin Sarı’nın, alt yapıya önem vermesini önemsiyorum. Buna paralel şekilde, spor yapan çocuk ve gençlerin sayıları artmaya başladı.
* Alt yapılar nasıl olmalı?
- Bizdeki alt yapılarda çalışan teknik adamların en büyük hatası, yarışmacı takımlar yaratmaya çalışmalarıdır. Oysa alt yapılar yarışmacı değil, yetiştirici olmak zorundadır. Yani alt yapılar, A takımına oyuncu yetiştirmelidir.



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı